Παιδικα παιχνιδια στην αυλη

Σαφέστατα, πολλά παιχνίδια αρέσουν στα παιδιά, έτσι και εγώ με την σειρά μου σας προτείνω μερικά ώστε να μάθετε στα παιδιά καινούργια παιχνίδια που ίσως να μην γνωρίζουν. Με αυτά τα παιχνίδια μπορείτε να πάρετε ιδέες τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί. Καλό θα ήταν αν πρώτη φορά συναντηθείτε με μια ομάδα παιδιών να κάνετε αρχικά ένα παιχνίδι γνωριμίας ώστε να γνωριστούν τα παιδιά τόσο μεταξύ τους όσο και με τον εκπαιδευτικό/ γονέα. Επίσης, μπορείτε να βάλετε τα παιδιά σε κύκλο και να κυκλοφορεί μια μπάλα προς την ίδια κατεύθυνση και κάθε φορά που προχωράει η μπάλα στο διπλανό παιδί, αυτό καλείτε να μας πει το όνομα του. Έτσι, μέσα σε ένα κλίμα ευχάριστο και παιγνιώδη τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν ώστε να αποκτήσουν μια άνεση με τους υπόλοιπους. Πιο κάτω σας περιγράφω μερικά παιχνίδια- δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά… Ας τα δούμε! 🙂

Το Μαντήλι…

Τα παιδιά χωρίζονται σε 2 ομάδες έχοντας απόσταση μεταξύ τους. Στη μέση της απόστασης θα βρίσκεται ένα παιδί το οποίο θα κρατάει ένα μαντήλι. Πριν αρχίσει το 7231731παιχνίδι τα παιδιά λένε αριθμούς στην ομάδα τους ώστε κάθε παιδί να αντιπροσωπεύει ένα αριθμό. Οι αριθμοί είναι οι ίδιοι και στις 2 ομάδες. Υπάρχει ένα παιδί που κρατάει το μαντήλι ή το αφήνουν στο πάτωμα του κέντρου ανάμεσα στις δύο ομάδες και φωνάζει ένα αριθμό κάθε φορά. Το παιδί από κάθε ομάδα που έχει αυτό τον αριθμό τρέχει για να πιάσει το μαντήλι. Το παιδί που θα καταφέρει να πάρει το μαντήλι πρώτο τρέχει γρήγορα για να επιστρέψει πίσω στη θέση του, στην ομάδα του πριν το αγγίξει το παιδί της άλλης ομάδας. Αν καταφέρει να πάει στην  θέση του κερδίζει η ομάδα του ένα βαθμό, αν όμως το αγγίξει το άλλο παιδί κερδίζει η άλλη ομάδα τον βαθμό. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Νικήτρια είναι η ομάδα με τους πιο πολλούς βαθμούς.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα σχετικό βίντεο του συγκεκριμένου παιχνιδιού:

Μουσικές Καρέκλες…

Το γνωστό παιχνίδι τοkids-run-around-playing-musical-chairs-game-outside-summer-period-43080138 οποίο πάντα κερδίζει τα παιδιά. Οι κανόνες πολύ απλοί: ο αριθμός των καρεκλών είναι πάντα κατά μία καρέκλα μικρότερος από τον αριθμό των παιδιών. Η επιλογή της μουσικής είναι δική σας, μόνο προσέξτε να είναι κατάλληλη για την ηλικία των παιδιών. Όσο η μουσική παίζει τα παιδιά γυρίζουν γύρω από τις καρέκλες. Όταν η μουσική σταματά, τα παιδιά πρέπει να καθίσουν. Μην ξεχνάτε να κλείνετε την μουσική κατά τακτά χρονικά διαστήματα και να αφαιρείτε κάθε φορά μια καρέκλα. Το παιδί το οποίο δεν βρήκε καρέκλα όταν σταματήσει η μουσική, αποχωρεί από το παιχνίδι βλέποντας τα υπόλοιπα παιδιά. Νικητής είναι το παιδί που θα μείνει τελευταίο και το οποίο δεν χρειάστηκε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού να μείνει όρθιος.

Το Κρυφτό…

Στο κρυφτό ένα παιδί μετράει με κλειστά τα μάτια και τα άλλα κρύβονται. Μόλις το παιδί τελειώσει το μέτρημα ανοίγει τα μάτια του και αρχίζει να ψάχνει πού έχουν κρυφτεί τα άλλα παιδιά. Ο αριθμός που θα του τύχει θα είναι και οι φορές που θα μετρήσει το παιδί έως το εκατό. Όταν το παιδί που φυλάει λέει “φτου και βγαίνω” σημαίνει ότι έχει τελειώσει το μέτρημα κα26204323-children-playing-hide-and-seek-stock-photo-hideι αρχίζει την αναζήτηση. Το παιδί που φυλάει πρέπει μόλις δει ένα από τα παιδιά που κρύβονται να τρέξει στο μέρος όπου μετρούσε και να πει “φτου + το όνομα του παιδιού” και αυτό σημαίνει ότι το παιδί αυτό βρέθηκε από το παιδί που φυλάει και ίσως κινδυνεύει να πάρει τη θέση του στον επόμενο γύρο. Αν προλάβει να έρθει το παιδί που κρύβεται και πει “φτου για μένα” σημαίνει ότι εγώ έφτυσα τον εαυτό μου και δεν κινδυνεύω να μπω στη θέση αυτού που φυλάει στον επόμενο γύρο. Το παιδί το οποίο θα το βρει πρώτο το παιδί που φυλάει θα πάρει την θέση του στον επόμενο γύρο. Από αυτό όμως μπορεί να τον απαλλάξει το τελευταίο παιδί που έχει μείνει χωρίς να το “φτύσουν” λέγοντας “φτου ελευθερία για όλους” σημαίνει ότι τα παιδιά που βρέθηκαν δεν μπορούν να φυλάξουν στον επόμενο γύρο και φυλάει πάλι ο ίδιος.

Τα Αγαλματάκια…

Τα αγαλμαagalmatakia-akounhta-largeτάκια παίζονται από τρία παιδιά και πάνω. Ένα παιδί τα φυλάει και κλείνει τα μάτια. Λέει τη φράση: “Αγαλματάκια – αγαλματάκια, μέρα ή νύχτα;” Τα υπόλοιπα παιδιά κινούνται μέχρι να ανοίξει τα μάτια του το παιδί που τα φυλάει. Τότε πρέπει να μείνουν ακίνητοι. Αν κάποιο παιδί εκείνη τη στιγμή που ανοίγει τα μάτια του κινηθεί τα φυλάει εκείνο.

Το Δαχτυλίδι…378283123

Παίζεται με 3-4 παιδιά. Ένας έχει στα χέρια του ένα δαχτυλίδι και το περνάει από τα χέρια των παιδιών. Κάποια στιγμή αφήνει το δαχτυλίδι σε κάποιον χωρίς να το καταλάβουν τα άλλα παιδιά. Τα υπόλοιπα παιδιά πρέπει να βρουν σε ποιον έχει αφήσει το δαχτυλίδι. Όποιος το βρει παίρνει το δαχτυλίδι και ξαναρχίζει το παιχνίδι. Όση ώρα περνάνε το δαχτυλίδι από χέρι σε χέρι λένε και ένα τραγούδι:

“Πούντο, πούντο το δαχτυλίδι, νάτο νάτο δε θα το βρεις. Το δαχτυλίδι που φορείς, δε θα το βρεις, δε θα το βρεις.

Εδώ μπορείτε να δείτε και ένα σχετικό βίντεο για καλύτερη κατανόηση:

 

 

Δείτε επίσης σχετικό άρθρο:

Αναμένω και τις δικές σας απόψεις για αυτά τα παιχνίδια και για τα δικά σας σας που είμαι σίγουρη θα είναι πολύ καλά και ενδιαφέρον!! 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Παιδικα παιχνιδια στην αυλη”

  1. Ένα κι ένα αυτα τα παιχνίδια!! Όλα πολύ ωραία!! Ένα άλλο παιχνίδι που το έπαιξα μαζί με τα παιδιά και τους άρεσε πολύ είναι “σπάσε τα μπαλόνια”. Έδεσα ένα μπαλόνι χαμηλά στο πόδι κάθε παιδιού και έπρεπε να σπάσουν τα μπαλόνια των άλλων παιδιών προστατεύοντας, όμως, το κάθε παιδί το δικό του μπαλόνι. Νικητής ήταν αυτός που θα σώσει το μπαλόνι του!! Το διασκέδασαν πολύ και ήθελαν να ξαναπαίξουν.

    Liked by 1 person

    1. Σας ευχαριστώ πολύ!! Πολύ καλή ιδέα για παιχνίδι! Ναι, σίγουρα το διασκέδασαν πολύ τα παιδιά!! Μπορούμε να δοκιμάσουμε και εμείς αυτό το παιχνίδι!! Σε ευχαριστούμε και πάλι για την δική σου ιδέα!!! 🙂

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s