ΕΡΓΑΣΙΑ 1: Web 2.0

wpweb20

Ο Παγκόσμιος Ιστός (Web 2.0) είναι μια δυναμική διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία αναμφίβολα βασίζεται στη όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα των χρηστών του διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται μεταξύ τους online. Πιο συγκεκριμένα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις όσο αφορά τόσο τους υπολογιστές όσο και το διαδίκτυο. Μέσα από τον Παγκόσμιο Ιστό προωθείτε η διαδραστικότητα, η συνεισφορά, η συνεργασία και η κοινωνικοποίηση  μέσα από τη δημιουργία και την επεξεργασία του δυναμικού περιεχομένου.

Αδιαμφισβήτητα, το Web 2.0 έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες, εφαρμογές, εργαλεία και λειτουργίες που είναι καινοτόμα και διευκολύνουν τους χρήστες. Επιπρόσθετα, προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας περιβαλλόντων ανοικτής επικοινωνίας, ανάδρασης και διάχυσης πληροφοριών. Μέσα από τα εργαλεία του Web 2.0 οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν και να διαμοιράζονται υλικό με άλλους χρήστες. Είναι γνωστό ότι η κοινωνία έχει αναπτυχθεί προς το καλύτερο και η ζωή έχει γίνει πιο εύκολη. Ο καθένας μπορεί να έχει εύκολα πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορεί να επικοινωνήσει με άλλα άτομα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να διευρύνει τις γνώσεις του βρίσκοντας πληροφορίες για οποιαδήποτε θέματα τον ενδιαφέρουν καθώς και μπορεί να εκφράζει την άποψη του.

  • Ακολουθεί ένα σχετικό Βίντεο που μπορείς να παρακολουθήσεις σχετικά με τον Παγκόσμιο Ιστό (Web 2.0)!

Όσο αφορά τα δύο νομοσχέδια SOPA και PIPA η άποψη μου είναι αρνητική για την προσπάθεια των ΗΠΑ να περάσουν αυτά τα δύο νομοσχέδια. Από την μια πλευρά είναι καλό να προστατεύονται τα πνευματικά  δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου και να καταπολεμηθεί η πειρατεία  αλλά από την άλλη πλευρά παραβιάζεται ο χώρος του χρήστη με τα προσωπικά του δεδομένα. Οι δύο αυτοί νόμοι προς ψήφιση θα επιτρέπουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. αλλά και σε εταιρείες να προχωρούν δικαστικά εναντίον ιστοσελίδων. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα αποκτήσουν τη δύναμη να μπλοκάρουν ιστοσελίδες που περιέχουν υλικό που τους ανήκει, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ότι σύντομα θα πρέπει να ξεχάσουμε Facebook, YouTupe και πολλές άλλες ιστοσελίδες.

Πιο κάτω μπορείς να βρεις σχετικές απόψεις για το πιο πάνω θέμα:

Ως χρήστες του διαδικτύου έχουμε Ψηφιακά Δικαιώματα, τα οποία επιτρέπουν στο άτομο να έχει πρόσβαση, να χρησιμοποιεί και να δημοσιεύει στα ψηφιακά μέσα, να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες συσκευές επικοινωνίας, καθώς και δίκτυα επικοινωνίας. Επίσης, έχουμε δικαίωμα προστασίας δεδομένων, δικαίωμα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, στην ελευθερία έκφρασης, στην ανάπτυξη και στην εκπαίδευση, στο πλαίσιο των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, κυρίως του Ίντερνετ.

Εκτός από τα Ψηφιακά Δικαιώματα έχουμε και Υποχρεώσεις ως χρήστες του διαδικτύου. Αυτές οι Υποχρεώσεις για τον κάθε χρήστη είναι:

  1. Να εκφράζεται ελεύθερα στο διαδίκτυο, αλλά πάντα με σεβασμό προς στους άλλους χρήστες.
  2. Να μην παρενοχλεί άλλους στο Διαδίκτυο.
  3. Να σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των άλλων χρηστών (π.χ. φωτογραφίες) και να μην αναρτά τέτοια δεδομένα χωρίς να έχει λάβει πρώτα έγκριση.
  4. Να αποφεύγει αγνώστους και να αναφέρει ύποπτες/επιβλαβείς ή παράνομες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο.
  5. Να πλοηγείτε σε ιστοσελίδες που αρμόζουν στην ηλικία του.
  6. Να κρατά απόρρητους τους προσωπικούς του κωδικούς στο Διαδίκτυο.

Θα μου άρεσε πολύ να ακούσω και την δική σου άποψη! 🙂

Herramientas_web_2.0

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s