ΕΡΓΑΣΙΑ 3: Flickr

REL-flickriconVS  nexus2cee_Facebook-Thumb

Το Flickr ενσωματώσει τη λογική της ανταλλαγής και της διαμοίρασης φωτογραφιών και βίντεο σε μία διαδικτυακή κοινότητα. Ανάμεσα στο Flickr και το Facebook υπάρχουν μερικές διαφορές οι οποίες είναι:

  • Στο Flickr προσφέρεται δωρεάν με μόνο περιορισμό το «ανέβασμα» εικόνων μέχρι 100 ΜΒ και δύο βίντεο μέχρι 500 ΜΒ (90 δευτερόλεπτα το καθένα) τον μήνα, ενώ στο Facebook αυτό δεν ισχύει.
  • Στο Flickr εάν η εγγραφή μας στην ιστοσελίδα δεν είναι ενεργή για 90 μέρες διαγράφεται αυτόματα από το σύστημα, αντιθέτως στο Facebook δεν ισχύει αυτό.

  • Το Flickr επιτρέπει τη δημιουργία των private groups στα οποία πρόσβαση έχουν μόνο τα μέλη που έχετε καλέσει: μαθητές, εκπαιδευτικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές να μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια στη σελίδα χωρίς να διαμοιράζεται το υλικό σε τρίτους. Αντιθέτως, στο Facebook δεν ισχύει αυτό.
  • Στο Facebook δεν υπάρχουν φίλτρα που ελέγχουν την καταλληλότητα του περιεχομένου ενώ στο Flickr υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
  • Στο Flickr μπορεί ο χρήστης να καθορίσει τι μπορούν οι άλλοι χρήστες να κάνουν με τις φωτογραφίες του, μέσω τον αδειών που παραχωρούνται από το creative commons, ενώ στο Facebook δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

 

—–>  Εσείς γνωρίζεται τι σημαίνει Creative Commons?!!

creative_commons

Creative Commons είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην επέκταση του εύρους των πνευματικών δικαιωμάτων, όπου επιτρέπει στους δημιουργούς να δηλώσουν με εύκολο και γρήγορο τρόπο ποια δικαιώματα διατηρούν και ποια δικαιώματα παραμερίζουν προς όφελος άλλων δημιουργών.

Αναμφίβολα, η συνεργασία του Creative Commons και του Flickr μπορεί να εμπλουτίσει τη μαθησιακή διαδικασία. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν φωτογραφίες από Creative Commons με τη χρήση του paint ή άλλου λογισμικού επεξεργασίας εικόνων και αναδημοσίευση στο Flickr με αναφορά στον αρχικό δημιουργό της φωτογραφίας. Επιπρόσθετα, από τον σύνδεσμο ‘Organize’ οι μαθητές μπορούν να δημιουργούν προσωπικές συλλογές εικόνων με σχόλια και συζητήσεις, σχετικά με το θέμα του μαθήματος. Ακόμη, οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν ‘τυχαία ιστορία’, όπου καλούνται να βρουν μια τυχαία φωτογραφία και να γράφουν μια ιστορία για αυτήν, με βάση τη Creative Commons.

—–> Σχετικό Βίντεο όπου μπορείτε να το παρακολουθήσετε!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s